Παρασκευή, 19 Μαϊος 2017 14:27

Κλιμάκιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων στον Ναό Προφήτη Ηλία

Πρόσφατα μεικτό κλιμάκιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων επισκέφτηκε για 2η φορά τα τελευταία χρόνια τον παλιό Ναό του Προφήτη Ηλία στο χωριό μας. Το κλιμάκιο αποτέλουνταν από Αρχαιολόγο, Τοπογράφο Μηχανικό και Αρχιτέκτονα που προχώρησαν σε πλήρη αποτύπωση του Ναού αλλά και στη συλλογή στοιχείων ώστε να μπορέσουν να προχωρήσeουν σε ασφαλή χρονολόγηση του μνημείου. Η χρονολόγηση κατά την αυτοψία κρίθηκε αδύνατη. Αξιοσημείωτα της έρευνας ήταν η κυκλική πέτρα στο δάπεδο του Ναού, ο πορόλιθος στην πύλη εισόδου καθώς κ πάνω από αυτή (που δε συναντάται στην περιοχή) αλλά και πλήθος κεραμικών στοιχείων ακόμα και στην τοιχοποιία του Ναού. Θυμίζουμε πως εδώ και χρόνια το εν λόγω μνημείο έτυχε της προσοχής του Συλλόγου μας αναγνωρίζοντας τη μεγάλη ιστορική και πολιτισμική σημασία του για το μικρό μας χωριό. Οι παλαιότερες γενιές, έχοντας πάντα αγαθές προθέσεις, δεν μπόρεσαν να αξιολογήσουν ορθά τη σημασία πραγμάτων που εμείς πια οφείλουμε να τους δώσουμε τη δεουσα προσοχή και φροντίδα που αξίζουν. Ο νέος Ναός του Προφήτη Ηλία είχε οικοδομηθεί εν αγνοία της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας με την οποία είμαστε σε συχνή επικοινωνία όσο αναφορά στα επόμενα βήματα ανάδειξης του παλιού Ναού.

Σημειώνεται ότι το παράλληλο ενδιαφέρον της Εφορείας Αρχαιοτήτων για άλλα ευρήματα στο χωριό μας δεν σχετίζεται με τις ενέργειες αποκατάστασης του μνημείου του Προφήτη Ηλία. Παρόλα αυτά ο Σύλλογος μας παρακολουθεί και ενημερώνεται για τις εξελίξεις που δίνουν πια και ένα άλλο ιστορικό βάρος σε όλη την ευρύτερη περιοχή.

Ο Σύλλογος θέλει να ευχαριστήσει τα στελέχη της Υπηρεσίας του Υπουργείου πολιτισμού για την αγαστή μέχρι σήμερα συνεργασία τους αλλά και το ενδιαφέρον που έχουν δείξει για το χωριό μας.

Έκθεση εικόνων

View the embedded image gallery online at:
https://www.prosilio.org/nea/item/73#sigProId9bdb1028b8