Πέμπτη, 03 Αυγούστου 2017 10:03

"Ελλήνων …λόγος" για 4η χρονιά στο Συρράκο με χρηματικό έπαθλο για τους νικητές

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά φέτος θα πραγματοποιηθεί ο Γλωσσικός μαθητικός διαγωνισμός «Ελλήνων …λόγος» στο Συρράκο.

Ο γλωσσικός διαγωνισμός, απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου

Πεποίθηση των διοργανωτών  και του Δημάρχου μας κου Γιάννη Σεντελέ είναι ο διαγωνισμός που θα διεξαχθεί κάτω από τη γενική εποπτεία και υπό την αιγίδα του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων (όπως παρατίθεται και στη διακήρυξη), να εξαπλωθεί σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα του Δήμου μας και η τελική διαγωνιστική διαδικασία να πραγματοποιηθεί όπως κάθε χρόνο στο Συνεδριακό κέντρο «Κ.Κρυστάλλης», στις 13 Αυγούστου το απόγευμα.

Σκοπός, είναι να ευαισθητο­ποιήσουμε τους νέους μας, ώστε να σκύψουν πάνω στην Ελληνική Κοινή Γλώσσα μας, να την αγαπή­σουν, να την γράφουν, να τη χρη­σιμοποιούν καθημερινά και κυρίως σήμερα και σε μια εποχή που η τε­χνολογία και κυρίως η ηλεκτρονική γλώσσα (email, twitter, facebook κτλ) απειλεί να κυριαρχήσει και να αποδομήσει την προαιώνια παρα­δοσιακή χειρόγραφη.

Τα ηλεκτρονικά προγράμματα που χρησιμοποιούνται στον διαγωνισμό καθώς και ο λογότυπος του διαγωνισμού έγιναν με την ευγενική προσφορά των συνδημοτών μας Ευάγγελου Τσόλα (από Καλαρρύτες) και Αλέξανδρου Γιωτόπουλου (από Λάζαινα Κατσανοχωρίων) αντίστοιχα.

Πρόθεσή μας είναι να συγκροτηθούν επιτροπές από κάθε τοπικό διαμέρισμα του Δήμου μας οι οποίες θα διεξάγουν και τον τοπικό διαγωνισμό στην προκαταρκτική του φάση και όλοι οι νικητές (2 από κάθε μαθητική βαθμίδα κάθε τοπικού διαμερίσματος) να μετέχουν στο μεγάλο τελικό που θα διεξαχθεί στο Συρράκο στις 13 Αυγούστου 2017.

Ο διαγωνισμός φέτος θα διεξαχθεί και στο Παλαιοχώρι Συρράκου σαν προκριματικός κύκλος.

Ο Δήμος μας, όπως κάθε χρόνο εντάσσει τον διαγωνισμό στο επίσημο πρόγραμμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεών του.

Για πρώτη χρονιά φέτος στους νικητές του διαγωνισμού (δύο από κάθε μαθητική βαθμίδα Γυμνασίου – Λυκείου) θα δοθεί και χρηματικό έπαθλο που είναι χορηγία του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων.

Επιπροσθέτως στους νικητές θα δοθούν τιμητικές πλακέτες ενώ σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθούν τιμητικά αναμνηστικά διπλώματα για την συμμετοχή τους στον διαγωνισμό.

Πρόκειται για έναν διαγωνισμό, όπου οι συμμετέχοντες μαθητές θα κληθούν να απαντήσουν στην εννοιολογική σημασία 10 λημμάτων. Η απάντηση σε κάθε λέξη θα δίνεται σε διάρκεια μισού χρονομετρημένου λεπτού της ώρας με αντίστροφο ηλεκτρονικό χρονόμετρο.

Η λέξη αυτή θα προκύπτει κατόπιν ηλεκτρονικής κλήρωσης και από μια τράπεζα 1000 λέξεων για κάθε μαθητική βαθμίδα (Γυμνασίου και Λυκείου αντίστοιχα). Οι λέξεις αυτές είναι όλες από εκείνες που χρησιμοποιούνται στα σχολικά εγχειρίδια των αντίστοιχων βαθμίδων και έχουν επιλεγεί από ομάδα φιλολόγων που διδάσκουν την Ελληνική γλώσσα στα σχολεία.

Η διαγωνιστική διαδικασία για κάθε απαντημένη λέξη, θα κρίνεται από τριμελή επιτροπή φιλολόγων.

Ο Σύλλογος Προσηλιωτών θα καλύψει όλα τα έξοδα στα παιδιά και τους συνοδούς τους που τις 13 Αυγούστου θα ανηφορίσουν στο γειτονικό μας Συρράκο.