Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017 08:33

Ανακοίνωση Συλλόγου

Καλό είναι να μπαίνουν κάποια πράγματα στη θέση τους.

Ο Σύλλογος δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να μπαίνει σε παιχνίδι εντυπώσεων και κουτσομπολιού. Δεν μπορεί να έχει τέτοιο ρόλο. Παρόλα αυτά το ΔΣ οφείλει να επιστρέψει παιδαριώδεις και αστείους χαρακτηρισμούς, όπως και κακεντρεχείς και αμετροεπείς νουθεσίες. Όταν όμως δημιουργούνται σκιές και απορίες το Δ.Σ. υποχρεούται να απαντήσει, δυστυχώς όχι με το τρόπο που θα έπρεπε και κυρίως το κάνει επειδή ζητήθηκε από πολλά μέλη μας.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ο Σύλλογος υπέβαλε φορολογική δήλωση το 2009 (οικονομικό έτος 2008), κάνοντάς το μάλιστα και για τα δέκα προηγούμενα έτη αναδρομικά με σχετικό πρόστιμο. Ο κάθε Σύλλογος δεν ανήκει σε κανέναν και έχει μια ιστορική συνέχεια. Οφείλαμε να καλύψουμε τυπικά και νομικά παραλήψεις και παλιότερων Δ.Σ.

Στα οικονομικά ζητήματα η γυναικά του Καίσαρα οφείλει και να δείχνει και να είναι τίμια. Για πρώτη φορά λοιπόν στη μακρόχρονη ιστορία του Συλλόγου, ο Σύλλογος άνοιξε καταθετικούς λογαριασμούς στην επωνυμία του Συλλόγου από το 2009. Ο Σύλλογος μας εδώ και χρόνια είναι καθόλα νομότυπος απέναντι σε όλες τις φορολογικές και κρατικές αρχές.

Τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης ο Σύλλογος αντί να μειώσει το πολιτιστικό του έργο, το αύξησε. Και όχι μόνο!

·        Αδιάλειπτη και απρόσκοπτη διοργάνωση του ετήσιου χορού με συνεχιζόμενη μείωση της τιμής της κάρτας κάθε χρόνο και πάντα με ελεύθερο χορό!

 • ·         Κοπή πίτας κάθε χρόνο στο χωριό την ημέρα του Αγίου Βλασίου.
 • ·         Οικονομική στήριξη του πανηγυριού της Αγίας Παρασκευής μαζί με τους υπόλοιπους φορείς του χωριού.
 • ·         ΔΩΡΕΑΝ ημερολόγιο όλα τα χρόνια στους μόνιμους κάτοικους του χωριού.
 • ·         Σταδιακή μείωση στην τιμή του ημερολογίου. Τα τελευταία χρόνια ΔΩΡΕΑΝ ημερολόγιο στα ταμειακώς εντάξει μέλη του Συλλόγου.
 • ·         Δυο φορές διοργάνωση γλεντιού τη πρωτομαγιά στο χωριό με ΔΩΡΕΑΝ το φαγητό (αρνιά τη μια χρονιά, και σουβλάκια τη δεύτερη)
 • ·         Κατασκευή και υποστήριξη site www.prosilio.org από το 2009. Καινούργιο και ανανεωμένο προσφάτως.
 • ·         Έκδοση βιβλίου της Μασούρα Ουρανίας για το χωριό με αποκλειστικά έξοδα του Συλλόγου και ελεύθερη συνεισφορά για την προμήθειά του.
 • ·         Προμήθεια από το εξωτερικό κινηματογραφικής οθόνης, αποκλειστικής ιδιοκτησίας του Συλλόγου.
 • ·         Καταχώρηση της τράπεζας αίματος του Συλλόγου στο ηλεκτρονικό Εθνικό Μητρώο Αιμοδοσίας.
 • ·         Προμήθεια φωτογραφικής μηχανής και οργάνωση ψηφιακού αρχείου του Συλλόγου.
 • ·         ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ βραδιές προβολών σινεμά. ΟΛΕΣ ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ. Φεστιβάλ θερινού σινεμά που έκανε γνωστό το μικρό μας χωριό.
 • ·         Διοργάνωση παράστασης παντομίμας και καραγκιόζη στο χωριό ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ.
 • ·         Παρέμβαση Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων για πρώτη φορά με σκοπό τη διάσωση του Ναού του Προφήτη Ηλία.
 • ·         ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΑΝ ΖΗΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ.

Και δεκάδες άλλες μικρές ενέργειες που τις γνωρίζουν όχι πλέον μόνο στο μικρό χωριό μας αλλά και έξω από αυτό. Για την εξωστρέφεια του Συλλόγου μας είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι. Δεν είναι εύκολο να υπερβαίνεις τον τοπικιστικό κομπλεξισμό που κυριάρχησε για χρόνια σε πολιτιστικούς συλλόγους. Για μας ξένη είναι η λέξη «ξένος». Είμαστε περήφανοι που οι Προσηλιώτες αγκάλιαζαν την παρουσία κοντοχωριανών και φίλων του χωριού στα γλέντια και στα πανηγύρια πολύ πιο πριν και πολύ περισσότερο από άλλα χωριά από πολύ παλιά. Ίσως είναι και ένα από τα πράγματα που μας αναγνωρίζουν στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό δεν αναιρεί το ότι όποιος θέλει να λέγεται «τσακαλίτης», είναι δικαίωμά του να αυτοαποκαλείται όπως επιθυμεί.

Μέσα στη κρίση είναι αλήθεια πως πολλοί συγχωριανοί σφίχτηκαν οικονομικά, δεν είμαστε δα και κανένα εύρωστο χωριό. Αυξήθηκαν και τα ταμειακώς μη εντάξει μέλη μας.

Και μέσα σε όλα αυτά ο Σύλλογος υπερδιπλασίασε τα ταμειακά του διαθέσιμα από το 2008!!!!! Όχι δεν κλέψαμε ούτε εκκλησία, ούτε τράπεζα….

(Έχουμε ευχαριστήσει δεκάδες φορές τους χορηγούς μας και δεν χρειάζεται να το ξανακάνουμε. Να ευχαριστήσουμε απλά τους ΑΝΩΝΥΜΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ που αναγνωρίζουν το έργο του Συλλόγου και το ενισχύουν σε κάθε ευκαιρία. Το ΔΣ έχει το τρόπο να διαχειρίζεται αποδοτικά τη περιουσία του Συλλόγου (την οποία αύξησε τα τελευταία χρόνια) καθώς και να αυξάνει τα έσοδα για την ενίσχυση του έργου του και θα το συνεχίσει πιο δυναμικά προς όφελος όλων των μελών του και του χωριού)

 

Υ.Γ.: Το φετινό ρεκόρ προσέλευσης στο χορό δεν το επιδότησε κανένα μέλος του Συλλόγου (από τα 143 εγγεγραμμένα και από τα 119! ταμειακώς εντάξει)….αλλά τελικά οι ίδιοι οι παρευρισκόμενοι που ενίσχυσαν τη λαχειοφόρο με πάνω από 1.300 λαχεία!!! Κ τους ευχαριστούμε διπλά για αυτό.

 

Περί αναρτήσεων τώρα ο λόγος, μάλλον αναγκαστικά, μιας και ακούστηκαν χοντράδες. Δυστυχώς ο Σύλλογος σε μια ιστορία 40 χρόνων δεν κρατούσε πάντα οργανωμένο και σωστό αρχείο, τόσο για τα πρακτικά των Δ.Σ., των Γ.Σ., των ταμείων κ.λ.π. κ.λ.π. Η μεγάλη αλλαγή στην οργάνωση επήλθε από τη Σοφία Ευθυμίου-μετά το 1998-, που τυπικά μπορεί να μην πήρε πλακέτα στην τελευταία εκδήλωση αλλά της αξίζει μία από τις μεγαλύτερες! (Δε τελειώσαμε εξάλλου τις βραβεύσεις…ο Σύλλογος έχει πολλά χρόνια μέχρι τα εκατό του!) Στην αναζήτηση που έγινε και αφού προσπαθήσαμε να γίνουν και οι απαραίτητες ερωτήσεις στους παλιότερους προέκυψαν και οι βραβευθέντες. Το μέλος του Συλλόγου μας Μασούρας Χ. Κωνσταντίνος μετά τη βράβευση μας είπε ότι τον ξεχάσαμε και πως ο ίδιος είχε διατελέσει επίσης πρόεδρος ένα διάστημα. Αμέσως θελήσαμε να επανορθώσουμε την ίδια στιγμή, δεν ήμασταν και δεν είμαστε σε θέση να το εξακριβώσουμε αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα είχαμε τη διάθεση να διαψεύσουμε έναν άνθρωπο που έχει προσφέρει από διάφορες θέσεις στο χωριό. Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος του Συλλόγου ζήτησε από το κ. Μασούρα να επανορθώσει δια του μικροφώνου ζητώντας δημόσια συγνώμη μπροστά σε 200 και πλέον παρεβρισκόμενους! Η αντίδραση του τόσο την ίδια ακριβώς στιγμή, όσο και στη συνέχεια, οι εκφράσεις του, και οι δημόσιοι χαρακτηρισμοί του, δεν θα σχολιαστούν από εμάς. Στα κοινά, είμαστε όλοι στη διάθεση και κρίση του κόσμου.

Ίδια παράλειψη και σφάλμα συνέβη και με τον Χριστόφορο Δ. Μασούρα. Η συγνώμη μας δεδομένη όπως και η υποχρέωση μας για επανόρθωση. Η σεμνή και ταπεινή στάση του Καπετάνιου προηγήθηκε πολύ πριν καταλάβουμε το σφάλμα μας….

 

 

Το Δ.Σ. δεν αρνήθηκε ποτέ την ενημέρωση σε κανένα μέλος του όλα τα χρόνια, ούτε πρόκειται να το κάνει ποτέ. Είμαστε της λογικής «….νερό και αλάτι..», είμαστε λίγοι για να μην είμαστε και ενωμένοι. Τα είπε μια χαρά στο χορό και ο Τάκης ο Γούλας. Δεν περισσεύει κανένας, ούτε ένας…οπότε σύνεση, μετριοπάθεια και αυταπάρνηση για το καλό του συλλόγου και του χωριού από όλους…..