Τρίτη, 04 Σεπτεμβρίου 2018 10:04

Καταγραφή μαστορικής τέχνης στο Προσήλιο

Το τελευταίο διάστημα η δημοτική αρχή ανέλαβε μια σημαντική πρωτοβουλία καταγραφής και μελέτης της μαστορικής τέχνης στα Τζουμέρκα και στα χωριά μας. Για το λόγο αυτό έχει αναθέσει στην ειδική ερευνήτρια κα Δεδικούση Ματίνα να καταγράψει όλα τα στοιχεία που υπάρχουν είτε βιβλιογραφικά είτε με μαρτυρίες παλιών μαστόρων. Την προσπάθεια αυτή για το χωριό μας, στο επίπεδο του συντονισμού, την έχει αναλάβει ο Σύλλογός μας που βρίσκεται ήδη σε επαφή και συνεργασία με την κα Δεδικούση για να την βοηθήσει στο έργο της. Το Προσήλιο είναι από τα χωριά που έβγαλε αρκετούς μαστόρους της πέτρας τον τελευταίο αιώνα ενώ προσηλιώτικα μπουλούκια δούλεψαν σε αρκετά χωριά του Μετσόβου και της Θεσσαλίας.

Στόχος μας είναι:

α) Η καταγραφή, μέσω συνέντευξης από την ερευνήτρια, των εμπειριών εν ζωή μαστόρων της πέτρας από το χωριό. ΥΨΙΣΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

β) Η ανεύρεση στοιχείων που να αφορούν τη μαστορική τέχνη του χωριού από περιοδικά, βιβλία κ.λ.π.

γ) Η καταγραφή έργων των μαστόρων του χωριού. Σπίτια, σχολεία, εκκλησίες κ.λ.π. που χτίστηκαν από προσηλιώτες μάστορες.

δ) Η συλλογή υλικού όπως φωτογραφίες από τους ντόπιους μαστόρους σε εργασίες κ.λ.π.

Παρακαλούνται όλοι οι συγχωριανοί που μπορούν να βοηθήσουν να έρθουν σε επαφή με το Σύλλογο. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική διαδικασία για την ιστορία του χωριού μας και πρέπει να συνδράμουμε όλοι και όλες όσοι μπορούν.