Απώτερος στόχος είναι η συλλογική μνήμη του τόπου μας να γίνει κτήμα και των επόμενων γενεών. Να δημιουργηθεί μια νέου τύπου βιωματική σχέση των νέων ανθρώπων με το χωριό. Στόχος μας είναι να διασωθούν ιστορικά, κοινωνικά, και πολιτιστικά στοιχεία του χωριού μας.

 

Στη προσπάθεια αυτή είναι απαραίτητη:

  1. Η καταγραφή μέσω συνεντεύξεων οποιασδήποτε πτυχής της ζωής των συγχωριανών μας τον αιώνα που πέρασε.
  2. Η ψηφιοποίηση των παλιών φωτογραφιών που αφορούν τη ζωή των συγχωριανών μας. Η ψηφιοποίηση παλιών εγγράφων (διαθήκες-προικοσύμφωνα) που έχουν πολλές φορές σημαντικά στοιχεία για την κοινωνική ζωή του τόπου μας.
  3. Η δημιουργία γενεαλογικών δέντρων των οικογενειών του χωριού.
  4. Η συγκέντρωση οποιασδήποτε πληροφορίας και ιστορικής πηγής που να αφορά την ιστορία του χωριού από την εποχή που ονομαζόταν Δοβίσδιανα μέχρι και σήμερα, πληροφορίες για τα τοπωνύμια του χωριού κ.λ.π.

Ο καθένας μπορεί να αναλάβει έναν όγκο δουλειάς ξεκινώντας από το συγγενικό του περιβάλλον. Σκανάρισμα οικογενειακών φωτογραφιών και κατηγοριοποίησή τους, συνεντεύξεις στους παππούδες, γιαγιάδες, γονείς με τη χρήση μιας βιντεοκάμερας ή ενός μικροφώνου ή ακόμα και ενός κινητού τηλεφώνου, σκανάρισμα παλιών εγγράφων, αναζήτηση αναφορών του χωριού στη βιβλιογραφία (που αναφέρεται το όνομα του χωριού «Δοβίσδιανα-Χαλάσματα-Προσήλιο» στους περιηγητές, σε επίσημα κρατικά κείμενα, σε ιστορικά βιβλία και ιστορικές πηγές κ.λ.π). Ελπίδα μας είναι μετά από ολοκληρωμένη και σωστή δουλειά να καταφέρουμε να εκδώσουμε ένα ιστορικό λεύκωμα καθώς και ένα βιβλίο με την ιστορία του χωριού που θα συμπληρώσει την ήδη δημοσιευμένη δουλειά της Ουρανίας Μασούρα μέσα από το βιβλίο "Θυμάμαι και Νοσταλγώ".

(Από το 2013 σε συνεργασία και με την Αδελφότητα έχει ξεκινήσει η καταγραφή οικογενειακών δέντρων οικογενειών του χωριού.)