Ευρετήριο Άρθρου

Ο Σύλλογος το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει μια σειρά πρωτοβουλιών που λόγω του τεράστιου όγκου δουλειάς απαιτείται η συμμετοχή και βοήθεια όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων.

 

  • Δημιουργία Αρχείου:

Έχει αρχίσει η συγκέντρωση υλικού για τη δημιουργία Αρχείου του Συλλόγου. Οτιδήποτε σχετίζεται με το μακρόχρονο βίο του Συλλόγου είναι απαραίτητο να συγκεντρωθεί και στη πορεία του χρόνου να αρχειοθετηθεί. Καταρχήν όμως πρέπει να διασωθεί και να συγκεντρωθεί υλικό 35 συνολικά ετών. Εκδόσεις ημερολογίων, ατζέντας, φωτογραφίες εκδηλώσεων του Συλλόγου (χοροεσπερίδες, κοπή πίτας, εκδρομές, εκδηλώσεις στο χωριό και στα Γιάννενα), έντυπο υλικό όπως προσκλήσεις καθώς και οτιδήποτε άλλο μπορεί να σχετίζεται με την ιστορία του Συλλόγου.

  • Λαογραφική-Ιστορική καταγραφή:

Απώτερος στόχος είναι η συλλογική μνήμη του τόπου μας να γίνει κτήμα και των επόμενων γενεών. Να δημιουργηθεί μια νέου τύπου βιωματική σχέση των νέων ανθρώπων με το χωριό. Στόχος μας είναι να διασωθούν ιστορικά, κοινωνικά, και πολιτιστικά στοιχεία του χωριού μας.

Στη προσπάθεια αυτή είναι απαραίτητη:

  1. Η καταγραφή μέσω συνεντεύξεων οποιασδήποτε πτυχής της ζωής των συγχωριανών μας τον αιώνα που πέρασε.
  2. Η ψηφιοποίηση των παλιών φωτογραφιών που αφορούν τη ζωή των συγχωριανών μας.
  3. Η ψηφιοποίηση παλιών εγγράφων (διαθήκες-προικοσύμφωνα) που έχουν πολλές φορές σημαντικά στοιχεία για την κοινωνική ζωή του τόπου μας.
  4. Η δημιουργία γενεαλογικών δέντρων των οικογενειών του χωριού.
  5. Η συγκέντρωση οποιασδήποτε πληροφορίας και ιστορικής πηγής που να αφορά την ιστορία του χωριού από την εποχή που ονομαζόταν Δοβίσδιανα μέχρι και σήμερα, πληροφορίες για τα τοπωνύμια του χωριού κ.λ.π.